Mus śliwkowy

Od kilku dni leżały u mnie w domu małe śliweczki które dostałam od babci. Nie chciałam piec ciasta bo z owocami szybciej się psuje, a ja nie miałabym kogo nim częstować. Otwarłam więc starą książkę kucharską mamy (‘Dobra Kuchnia’ wydawnictwa WATRA). Znalazłam dosyć ciekawy przepis, jednak trochę go zmieniłam, użyłam śmietany zamiast ubitych białek oraz…

Malinowo-borówkowy Eton Mess

Wczoraj były bezy, wiec dziś na śniadanie Eton Mess (wreszcie!). Nie wiem czy zmiana truskawki na maliny i borówki powoduje, że nazwa nie pasuje – ale pierwszy raz połączyłam owoce z bezą i bitą śmietaną i dla mnie jest to mój Eton Mess.  Powiem tylko, że był pyszny!

Bezy

Postanowiłam podjąć kolejną próbę zrobienia bez. Bardziej wynikło to z pozostałych białek po wczorajszym pieczeniu, ale najważniejsze, że wreszcie się udało – przynajmniej jako tako :)

Ciastka korzenne

Jednym z moich ulubionych rodzajów ciastek kupnych, są właśnie ciastka korzenne. Wczoraj bliska mi osoba podarowała mi właśnie przyprawę do tych smakołyków. Z samego rana postanowiłam wykorzystać przepis z tyłu opakowania i zrobić moje pierwsze ciastka korzenne. Wyszły naprawdę pyszne – zupełnie inne od tych sklepowych, niebywale kruche i miękkie.

Spływ Krutynią

Miniony tydzień spędziłam, w jednym z najpiękniejszych regionów w Polsce – na Mazurach. Ostatnimi czasy staram się być tam co roku, zwykle jednak wybieram żagle. W tym roku by przełamać coroczną rutynę, wybrałam kajaki. Wybór rzeki padł dosyć szybko – Krutynia. Cieszyłam się niezmiernie, ponieważ kilkanaście lat temu spływ tą rzeką był moim pierwszym zetknięciem się z Mazurami. Po…